M.E, myself and I

M.E, myself and I.
Dat was de beste woordgrap die ik kon verzinnen toen ik 5 jaar geleden aan mijn M.E carrière begon. Inmiddels ben ik M.E veteraan en schrijf ik columns met woordgrappen die zo verfijnd zijn dat ik ze soms zelf niet meer kan spotten. Maar genoeg gespot over de magere kwaliteit van mijn woordgrappen, tijd voor serieuze zaken.

Sommige lezers zullen zich afvragen wat M.E precies is. Helaas moet ik jullie teleurstellen want ik schrijf geen columns over de wetenschap achter M.E. Er zijn genoeg goede artikelen die je daar mee verder kunnen helpen. Nee, ik ben hier voor de lach, een trap en een traan. Liefst allemaal in één zin.

Mijn schrijfproces gaat meestal als volgt: Het begint altijd met een onderwerp dat me al een tijdje dwars zit. Vervolgens probeer ik een dergelijk delicaat onderwerp al schrijvend te vermoorden! Oeps, ik bedoel natuurlijk verwoorden.

Dit keer is het onderwerp de naam ‘myalgische encefalomyelitis’, want volgens mij bestaat er geen betere woordgrap als het woord myalgische encefalomyelitis. Hoe spreek je het in godsnaam uit?!
Ik zeg het nog eens MY ALG ISCHE ENCE FALO MY ELITIS. Jezus, en dan moet je nagaan dat ik een dyslecticus in “hard en neiren” ben. Ik geloof niet in een God maar stel mezelf wel de vraag “kon God geen betere grap verzinnen?”

De laatste tijd is er veel te doen over welke naam we nu moeten gebruiken, en afgezien van mijn eigen conflicten met de naam, snap ik heel goed waarom mensen een duidelijk woord willen voor een onbegrepen ziekte. Vragen als “Is het nu M.E of CVS?” of “Wat is het verschil tussen de twee?” zijn me niet vreemd. Het verschil op persoonlijk vlak voor mij kan ik dus heel simpel uitleggen.

Het verschil is dat als ik aan mensen vertel dat ik de ziekte M.E heb, mensen heel geïnteresseerd en bezorgd reageren. Ze vragen me dan welke klachten ik heb en als ik ze vervolgens mijn lijstje en CV heb gegeven is het volgende antwoord altijd “Oh jee dat moet heel erg zijn” of “Oh wat zonde voor je dat je op zo’n jonge leeftijd met zulke dingen kampt” of “wat sterk van je dat je er zo mee om gaat.”

Maar als ik zeg dat ik CVS heb dan is er geen interesse, er komen geen vragen en ook geen medeleven. Dat is voor mij het verschil tussen M.E en CVS. Dat is de reden waarom ik liever de afkorting van myalgische encefalomyelitis gebruik.

Maar jongens kunnen we nu echt niets simpelers verzinnen, een woord waar je niet 5 jaar voor moet studeren voor je het kan uitspreken. Een woord waar je geen master voor nodig hebt en al zeker geen spellingscontrole. Het moet toch beter, leuker of makkelijker kunnen?

Er zijn genoeg ziektes of aandoeningen die wel leuk klinken, denk bijvoorbeeld aan leukemie.
Of hart- en vaatziekten, bij het woord hart denk je toch gelijk aan liefde, goed ik geef toe het woord vaat doet aan de afwas denken en daar zit niemand op te wachten. Zeker niet als je M.E hebt.
Het hele actuele woord Corona klinkt voor mij nog altijd als een mexicaans biertje.
Wat dacht je van Lyme, klinkt als een ijsje toch? Of Reumia frietsaus?
“Tering” nog zo’n voorbeeld, als ik met de lokale skater boys hang en ik land een kickflip in de halfpipe zeggen ze “tering ouwe”.

Zo kunnen we bezig blijven maar het gaat er natuurlijk om dat we een nieuwe naam vinden. Dus nu aan mij de taak om met iets nieuws te komen, waarom zou ik anders deze column schrijven.
En ik kan jullie verzekeren er zitten pareltjes bij.

De afkorting M.E daar kan ik mee leven (snap je hem?)
Maar wat doen we dan met de rest?
MyLACHische ENCECLOPEDIEtis? Lachen toch?

Of wat dacht je van M.E: Moeders Eten? Want niemand kookt zo lekker als je eigen moeder.
M.E, Mexican Español? Handig als je moet uitleggen dat je elke middag een siësta moet doen.
M.E, Mens Erger je niet, grappig als mensen zich ergeren aan het feit dat je niks kan.
Morgen Even niet, als je vandaag iets te veel hebt gedaan.
Minder Energie.
M.E, Mogen (wij) Erkenning?

Inzending zijn welkom.
Als het aan mij ligt wordt 2020 het jaar waar we kunnen lachen om ziektes. Juist nu in een absurde tijd waar we het zo hard nodig hebben!

2 Replies to “M.E, myself and I”

 1. Elly Dhoore says:

  Ik vindt het geweldig. En lach zeker met je mee 😀😀😀😀

  1. Elly Dhoore says:

   Ik vindt het geweldig. Ik lach met je mee
   😃😃😃

Comments are closed.